Podlehli jste fenoménu neprůstřelné kávy? Víme, co je na tom špatně

S různými dietními trendy se i u nás objevila - zejména v souvislosti s paleo stravou - takzvaná neprůstřelná káva (v orginálu bulletproof coffee). Když si do kávy přidáte kus másla, údajně to pomáhá při hubnutí. Pokud jste jedním z těch, kteří tomuto dietnímu fenoménu podlehli, měli byste také vědět, co na tomto trendu je v souvislosti s rozumnou dietou špatné.

Zelená káva je prý zdravá. Máslo je prý nakonec také zdravé. Když se tyto dvě potraviny spojí, musí být zdravé taky. Nebo ne?

Fenomén neprůstřelné kávy je každopádně obestřen dobrým marketingem. Když ve zkratce shrneme, o co přesně jde, pochopíte. Objevitel této "zázračné" kombinace se údajně inspiroval při své cestě po Himalájích. Zde ochutnal ve vysokých nadmořských výškách tradiční nápoj Tibeťanů, který jim dodává energii - čaj s jačím máslem. V rámci geniálního nápadu pak spojil příběh o Tibeťanech a jejich čisté a zdravé přírodě s tradičním nápojem, který se pije v Americe, tedy kávou. Tedy kávou, do které se přidá něco nečekaného, šokujícího, abyste takovou kombinaci chtěli ochutnat i bez ohledu na příběh o zdraví - zdravé máslo. A myšlenka o neprůstřelné kávě byla na světě.

Důležité je samozřejmě zmínit i to, že i samotný objevitel neprůstřelné kávy apeluje na to, že aby měl tento nápoj alespoň nějaké pozitivní účinky, je potřeba použít velice kvalitní kávová zrna, ve kterých není žádná chemie a ani toxiny. K tomu pak ideálně ono tibetské jačí máslo, které je vyráběno ručně z mléka jaků pasoucích se na vysokohorských pastvinách. Takové máslo zdravých zvířat, která se krmí jen trávou, musí být přeci zdravější, obsahovat více živin a vitamínů, ne?

Do neprůstřelné kávy propagované jejím objevitelem musíte ještě kromě másla přidat i trochu speciálního oleje. Samotný originální olej je drahý, proto ho mnoho lidí nahrazuje kokosovým olejem. Jačí máslo pak nahrazují obyčejným máslem a vybranou kávu nejvyšší kvality pak obyčejnou kávou. Důvěra, že i tato "lacinější" varianta neprůstřelné kávy funguje, ale zůstává. Když o tom popřemýšlíte selským rozumem, nejspíš přijdete na následující nesrovnalosti.

Zbytečně nahrazujete živiny kalorickou bombou

Neprůstřelnou kávu doporučuje její objevitel pít po ránu. Stejně jako Tibeťané a ideálně místo snídaně. Tento nápoj může sice zasytit váš žaludek na delší dobu díky obsahu tuků, obzvláště pokud jste už tělo navykli na nízkosacharidovou stravu. Nebezpečí se může skrývat v tom, že nahrazujete jedno ze tří hlavních denních jídel nápojem, který tělu nedodá dostatek hlavních živin. Hned od rána tak tělo ochuzujete o sacharidy, porci bílkovin, vlákninu, vitamíny i minerály. Pokud má tělo fungovat dobře už od rána, tohle správná cesta bohužel není.

Neřídíte se osvědčeným "Dobrého po málu"

Zatímco najdete různé studie prokazující, že tuky jsou i dobré i špatné pro zdraví, u neprůstřelné kávy si dejte pozor na něco jiného. Hlavní přísadou do ní je totiž máslo (82% tuku) a olej (100% tuku). A zmíněné studie o prospěšnosti příjmu tuku počítají pouze s menším "dávkováním". Pokud to přeženete v jedné dávce s tukem (ale i s dalšími živinami), nedokáže je tělo efektivně zpracovat. Není na to stavěno. A vy po ránu nepodstupujete takovou zátěž jako Tibetští pastevci - nejste ve vysoké nadmořské výšce a nejdete na celé dopoledne nebo celý den manuálně pracovat v takových podmínkách. Tělo proto z dávky tuku využije pouze část, zbytek projde trávením nebo se uloží jako zásoba energie.

Jaký je váš názor na neprůstřenou kávu? Může nějak podporovat hubnutí nebo ne?