Hot jóga a cold jóga - cvičení při různých teplotách má různé účinky na tělo

Jóga je velmi populárním cvičením, a to zejména v posledních letech. Lidé objevují její kouzlo a učí se díky ní odpočinout si od každodenního stresu. Toto meditační cvičení totiž přináší nepřeberné množství blahodárných účinků pro tělo i mysl. Čím populárnější je, tím více druhů jógy se objevuje a každý z nich přináší něco nového - občas už může být až nepřehledné vybrat si ten správný druh jógy a proto hodně lidí volí rovnou kurz instruktora jógy, aby mohli vše praktikovat sami. 

Účinky jógy

Jóga sama o sobě přináší tělu i duši mnoho pozitivních výsledků. První, co se vám při zmínce o józe vybaví, je její pomoc při protahování svalů, ale i jejich posílení. Zároveň však může sloužit jako regenerační cvičení.

U jógy také mluvíme o jednom z nejstarších cvičení, ve kterém je základem propojení těla s myslí. V Indii, odkud jóga pochází, je považována primárně za meditační prostředek, zatímco fyzický pohyb zde ustupuje do pozadí. V západním světě se u různých druhů jógy klade různě silný důraz i na pohyb - třeba u aero jógy se bez pohybu neobejdete.

Hot jóga

Jak již z názvu vyplývá, hot jóga je spojena s vysokou teplotou. V sále, ve kterém chcete tento druh jógy cvičit, je nutné mít teplotu zhruba 40 °C, aby cvičení mohlo probíhat správně. Hot jóga se skládá z dvaceti šesti neměnných pozic a dvou dechových cvičení. Každá pozice je přípravou pro tu následující, trénink proto není až tak náročný. Díky vyšší teplotě je tělo pružnější, pocením se vyplavují toxiny a celé tělo se vlivem tepla uvolňuje, můžete tak ulevit ztuhlým svalům či kloubům. Tempo hot jógy je poměrně svižnější. Častou mýlkou bývá, že se jako hot jóga označuje bikram jóga a obráceně, přitom mezi nimi jsou rozdíly.

Cold jóga

Cvičení při nízké teplotě přináší zvýšení průtoku krve, což může vést k mírnění bolesti či zánětu. Urychluje se tak také regenerace svalů, zvyšuje se tělesný metabolismus a zlepšuje se kvalita spánku. Vzhledem k zimě, ve které toto cvičení probíhá, je nutné se velmi soustředit na své pohyby a dech, díky tomu dojde k bližšímu propojení těla a duše a jsou tak navozeny pocity úplného uvolnění. Ještě než se vrhnete do cold jógy, je důležité se správně otužit, aby vám delší cvičení v chladu naopak spíše neublížilo.