Kvůli cukroví nemusíte přibírat, stačí zůstat v klidu

Jen málokdo se udrží a po Vánocích nemá ani kilo navíc. Většina z nás alespoň pár dní neodolá a hřešíme jako málokdy jindy. Kila cukroví plného džemů a krémů, štědrovečerní a sváteční hody doma i u příbuzných, alkohol, chlebíčky, čokoládové kolekce ze stromečků a další pasti pro mlsné jazýčky, to je velká zkouška pro naši vůli. A přesto – pokud nebudete ve stresu, nepřiberete tolik, jako když se nervujete.

Můžeme vám sice radit, ať nejíte nic z toho, co vám Vánoce nabízejí, ať u příbuzných jen zdvořile ochutnáte, ať si upečete zdravé varianty cukroví a svůj bramborový salát ošidíte a kapra nesmažíte, ale sami víme, že je to zbytečné. Většina z nás má zkrátka Vánoce spojené s bujarým užíváním si a hlavně dobrým jídlem. Budoucí přibraná kila nás sice děsí už od listopadu, ale většinou se s tím nějak smíříme a doufáme, že nás spasí novoroční předsevzetí o hubnutí, cvičení a dietě. Jenže za to, kolik přiberete, si můžete jen vy sami. A není to o tom, kolik toho sníte, ale o tom, proč vlastně tolik jíte.

Bez stresu tolik nepřiberete

Vánoce jsou mnohem větším lákadlem pro mlsouny než jakékoliv jiné období v roce. Ale všechno je to jenom v hlavě. Pokud jste v klidu, spokojení, zbytečně se nenervujete, jste odpočatí a neřešíte milion zbytečností, které stejně nemůžete ovlivnit, vypadá vaše stravování úplně jinak než u lidí, kteří jsou permanentně ve stresu a nevědí, kam dřív skočit. Platí to o jakémkoliv ročním období a sami to jistě znáte – pokud jste ve stresu, snadněji podlehnete mámení cukráren, čokolád a večerního mlsání. Snažíte se zkrátka zahnat stres jídlem, což má jediný výsledek – tloustnete.

O Vánocích je to stejné – pokud jste ve stresu, je mlsání na dosah ruky a cukroví mizí téměř před očima. Což se samozřejmě velmi rychle projevuje na vaší váze. Zato pokud jste spokojení, sice také uzobáváte, ale určitě se necpete celými horami sladkostí. 

Takže jaká je rada? Snažte se užívat si přípravy na Vánoce i svátky, uklidněte se, neběhejte zbytečně po obchodech a neřešte zbytečnosti. Když budete spokojení sami se sebou, nebudete mít tendenci uklidňovat si nervy pomocí cukru. Svátky vám nerozhází zažívání a po Novém roce přibraná kila shodíte mnohem snadněji.