Recept: jihočeská kulajda

O zdravotních benefitech kopru nemůže být pochyb a mezi nejoblíbenější recepty, do kterých jej dáváme, patří jihočeská kulajda. Polévka, která zasytí svoji poctivostí a díky kopru podpoří trávení. To je ideální recept, když chceme jen polévku, bez druhého chodu.

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrst kopru
  • 3 brambory
  • 1 hrst hub
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kelímek kysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 2 lžíce octu
  • cukr

Jak na to?

Nebudeme si nic nalhávat, tahle polévka má svoje fanoušky, ale i svoje odpůrce. Kopr a houby, nemají všichni v oblibě, ale pokud mezi ně nepatří. Kulajdu určitě rádi máte. Ideální polévka, která zasytí i jako hlavní chod.

Nejdříve si očistíme houby a nakrájíme na větší kusy. Oloupané brambory nakrájíme na stejné kostičky a s houbami povaříme v osolené vodě s kmínem a pepřem. Mezitím si připravíme světlou jíšku, z másla a hladké mouky.

Jakmile jsou houby a brambory měkké, přidáme do vody smetanu a jíšku. Kulajdu ještě dochutíme octem, solí a případně cukrem.

Podávat můžete se ztraceným vejcem a nebo, pokud si na něj netroufáte, přidejte jen klasické vejce vařené na tvrdo.