Čím nahradit mouku při pečení

Je pšeničná mouka tím pravým pro většinu receptů nebo jsme si recepty v průběhu času uzpůsobili mouce, co myslíte? Ono to není příliš podstatné. Pravdou ale je, že mouka se používá opravdu všude. A s ohledem na její obsah lepku (více o kontroverzi lepku čtěte zde) je lepší znát i zkusit alternativy. Těch dnes najdete širokou škálu a i cenově jsou poměrně dostupné.

Naučte se péct jinak

Čím ideálně nahradit mouku v pečených dezertech? Receptem na dezert bez mouky. Je to nejjednodušší způsob, jak se naučit něco nového a zároveň si pochutnat na dobrotách, které jste předtím nejedli. Navíc nemusíte shánět náhrady mouky, přepočítávat množství, které potřebujete nebo se bát, jak chuť náhrady mouky ovlivní chuť zákusku. Podívejte se na naše recepty na dietní zákusky a mezi nimi rozhodně najdete několik tipů, co si dopřát.

Alternativ mouky je hodně

Dnes už není problém sehnat snadno náhradu za mouku. I v obyčejných obchodech se začínají objevovat alternativní výrobky. Obchody se zdravou výživou jsou navíc velmi populární a najdete je téměř ve všech městech.

Při výběru náhrady mouky je důležité znát alespoň zběžně její výhody i nevýhody. Každá z alternativ se totiž při pečení chová trochu jinak. Bezlepková "mouka" v podobě amarantu udělá zákusek lehce "gumovější", zatímco díky rýžové mouce bude těsto více sypké a po upečení křupavější. Vy tak buď můžete hledat doporučené poměry bezlepkových mouk na internetu (článek připravujeme i my) nebo v obchodě se zdravou výživou nakoupit už předem namíchanou mouku podle toho, co budete péct.

Tipy na bezlepkové náhrady mouky

  • bramborová mouka
  • rýžová mouka
  • kukuřičná mouka
  • tapioková mouka
  • amarantová mouka
  • pohanková mouka
  • sojová mouka
  • merlíková mouka (quinoa)

Nenechte se odradit i vyšší cenou některých náhražek mouky. Obvykle jich totiž použijete menší množství oproti klasické a cenový rozdíl nebude poté tak výrazný.


Tyto články vás také zaujaly: