Začínáme hubnout: jak nahradit postupy v kuchyni

Zrušte smažení

To že smažení není pro dietu nejlepší není asi nic neznámého. Jenže ono zrovna to smažené chutná nejlépe. Naštěstí máme snadnou náhradu.

Místo abychom jídlo ponořili do vrstvy tuku použijeme troubu. I klasický řízek lze připravit dietnější cestou. Maso zkrátka obalte klasicky, například v kukuřičných lupíncích. Místo klasické pánve ale vyberte troubu. Stačí když jednotlivé porce poklademe na pečící papír a zdravé jídlo bez tuku je na světě. Skvělá rada je i tuk ve spreji. Někdy zkrátka trochu oleje potřebuje, aby se vytvořila křupavá kůrka. Díky oleji ve spreji dokážete přidat opravdové minimum a navíc rovnoměrně. Pokud to ale myslíte opravdu vážně, doporučujeme zainvestovat do parní trouby. Ačkoli se to může zdát divné, díky páře dokážete i péct a smažit.

 

 
 

Přidejte vaření

V kuchyni se obvykle vaří, ale pravdou je, že v Českých kuchyních to moc neplatí. Smažení a fritování je výstižnější a pravdivější vyjádření toho, co se tam nejčastěji děje. Přitom vaření ve vodě je opravdu dobrý nápad s dlouhou tradicí. Schválně vyzkoušejte koupit hovězí maso a připravit jej bez kousku přidaného tuku. Žádný guláš, ani pečeně, zkrátka jej jen dejte vařit do studené vody. Příprava si vyžádá sice víc času, ale výsledek stojí za to. Vařené maso rozhodně nemusí mít obyčejné, schválně jej zkuste oživit křenovou omáčkou podle našeho receptu.

Stejně jako v předchozím případě platí, že se nemusíte omezit jen na klasické vaření ve vodě. V parním hrnci, nebo parní troubě jídlo uvaříte daleko rychleji a s minimem soli. Při vaření v páře je skutečně zbytečné přidat sůl, protože jídlo bude slané samo o sobě - vyzkoušejte.

 

Nahraďte maso

Všimli jste si jak jsme doteď vařili maso? Odpovídá to tož opět našim zvykům. V české republice máme nadprůměrnou spotřebu masa a také bohužel prvenství v rakovině trávícího traktu. To spolu bohužel nejspíš souvisí a proto zkuste nahradit maso jinými produkty. Nedržte se při zemi a vybírejte i z luštěnin. Mrkev, petržel, nebo salát se brzy omrzí. Přitom luštěni dokáží vytvořit jídlo, které často od masa ani nepoznáte. Z čočky udělejte čočkovou sekanou, nebo ze sóji výborný guláš. Pokud je maso častou na vašem jídelníčku zastoupeno vyzkoušejte alespoň jeden den v týdnu zcela bez masa. Chápeme, že zelenina ne každému vyhovuje, ale v rámci zdravého stravování má nezastupitelnou roli.

VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ TIPY ZE SERIÁLU O HUBNUTÍ.

Začínáme hubnout: co si dát večer?

Začínáme hubnout: snídaně