Tady jsou důvody proč běháním nejspíš nezhubnete

Vaše váha na to není připravená

Při chůzi samozřejmě namáháme klouby a šlachy na nohou. Čím je naše váha větší, tím je samozřejmě i nápor na tyhle části nohou větší. A teď k tomu chcete přidat běh? Ten námahu kloubů zvýší hned několikanásobně a pokud to spojíme se špatným stylem, který většina začátečníků má, pohroma je na světě.

I když se může zdát, že běhání je relativně snadná disciplína a prakticky jde jen o rychlejší chůzi, není tomu tak. Abyste si nezničili zdraví chce to umět dobrý styl a ten se z knížek učí špatně. Ideální je zvolit si trenéra, který na nás dohlédne. Ale ruku na srdce, kolik z nás to udělá, když se zrovna rozhodne hubnout.

Neuvidíte výsledky

Začnou hubnout je obvykle snadné. Upravíte jídelníček, začnete sportovat a vše jde první dny hladce. Postupně to začne být otrava a motivace vyprchává. Takže občas s jídlem zhřešíte a sport občas vynecháte. Zrovna u běhu si to o to doslova říká. Při dešti se běhá špatně, a tak je lepší zůstat doma. Nebo je moc chladno, teplo, vlhko … důvodů najdete hned spousty.

Tyhle stejné výmluvy můžete použít prakticky na jakýkoli sport, ale tam je pravděpodobné, že vám to začne být líto. V posilovně se postava formuje docela rychle a výsledky jsou vidět po pár týdnech. Tohle u běhu nezažijete, tam začnete hubnout až po delší době a především změna nebude tak náhlá. I když je to vlastně dobře, pro řadu z nás to nebude fungovat motivačně a s během skončí dřív, než pořádně začne.

Prostě to budete dělat špatně

Že budete mít nejspíš špatný styl běhu jsme už napsali, ale ono je toho víc. Každý ví, že pro hubnutí je třeba dosáhnout správné tepové frekvence. Máte problém jen s chůzí do schodů a proto chcete hubnout? Obvykle totiž chceme hubnout až když už přijdou nějaké potíže a trénovaní jedinci tohle neřeší. Udržet správnou tepovou frekvenci bývá problém i pro profesionální běžce. Terén se mění a udržovat správné tempo není snadné. A přesně tohle nejspíš zažijete také. První kopec, tep poletí nahoru, protože je ostuda ten kopec prostě vyjít. Do správné hladiny jej už budete dostávat jen ztěžka.

Samozřejmě můžete zvolit přístroj, který vše pohlídá za vás, ale ten musíte kontrolovat taky. Při běhání byste se měli soustředit na samotný běh a vnímat okolí. Pokud k tomu přidáte neustálou kontrolu tepu na hodinkách, jde doslova o nebezpečnou záležitost pro vás i okolí.

Co tedy dělat?

Tímhle článkem jsme vás určitě nechtěli odradit od běhání. Běhání je skvělé a kdokoli běhá pravidelně, řekne vám, že je to doslova závislost. Chtěli jsme jen říct, že začít zrovna s během nemusí být úplně dobrý nápad. Bez pomoci jsou začátky těžší, a přece jen v posilovně nějací trenéři jsou. Ti vás opraví, pokud děláte něco vyloženě špatně. U běhu na to budete sami. Pokud jste dosud nic nedělali a chcete prostě začít hubnout, zkuste začít něčím lehčím. I obyčejná chůze udělá s váhou po čase divy.