Cvičení s vlastní váhou komplexněji - animal flow

Jestliže máte rádi pohyb a chcete se udržet v kondici, zkoušíte obvykle mnoho různých cvičení. Ta tradiční cvičení se totiž při opakování stanou dříve nebo později stereotypními a nedělají vám takovou radost jako na začátku. Většina klasických posilovacích i kardio směrů totiž využívá omezené množství pohybů a cviků. Animal flow ale vychází z pohybu přirozenému zvířatům a procvičíte díky němu tělo úplně novým způsobem.

Cviky komplexněji

Při klasickém tréninku se opakují zpravidla pohyby ve směru dopředu a dozadu, případně nahoru a dolů. Díky tomu zatěžujete obvykle omezenou svalovou skupinu a procvičujete cíleně jen ji. Svaly v lidském, ale i zvířecím těle však obvykle při pohybu a námaze spolupracují mnohem komplexněji a z toho vychází i animal flow. Díky tomu se při tomto cvičení budete věnovat i složitějším cvikům, kterými procvičíte lépe větší skupinu svalů.

Jak se cvičí animal flow

Díky těmto specifickým cvikům skvěle procvičíte i ty svaly, které jste jinak opomíjeli. A to i v různých nových směrech a úhlech pohybu. Zlepšíte tak i svou koordinaci a s váhou vlastního těla se pěkně zapotíte. Cvičení se navíc skvěle hodí jak pro domácí, tak pro venkovní prostředí.

Svou povahou může animal flow trochu připomínat jógu, oproti ní ale obsahuje o něco více pohybu. Než se pustíte do samotných cviků, je i tady důležité myslet také na důkladné protažení celého těla - i tady by měly svaly být dostatečně zahřáté.

Jak již z názvu vyplývá, cviky jsou inspirovány zvířecí říší. Můžete se proto setkat například s cviky nazvané chůze medvěda, ještěrčí chůze a podobně.

Samotné cvičení se dělí do šesti části:

  • mobilizace zápěstí - rozhýbat a procvičit zápěstí je základem pro veškeré další pohyby
  • aktivace těla - tady se používají dvě základní polohy nazvané "šelma" a "krab". Při nich se tělo postupně aktivuje a připravuje na další zátěž.
  • specifické protahování - v této fázi se už kombinuje zlepšování stability s mobilitou těla a zapojují se tak svaly, pomocí kterých získáte "pohybem silnější tělo"
  • způsoby cestování - tady už se zapojuje tělo do pohybu, kterým se přirozeně pohybují zvířata. Díky tomu, že se učíte pohybovat jako specifická zvířata, posilujete i svaly pro pohyb vašeho - lidského - těla. Tři základní polohy jsou opice, šelma a krab.
  • změny a přechody - dynamické pohyby jsou základem této fáze, kdy tělo používáte už k budování síly a zároveň koordinování jednotlivých svalů
  • flow - nebo také proud - je část animal flow, kde už používáte dohromady všechny předchozí fáze najednou. V základu můžeme flow rozdělit na tři výchozí styly: Choreografický, Výzvy a Free-flow. Každý z nich je trochu jinak pojatý a u každého si užijete trochu jiný přístup ke cvičení.

Další netradiční cvičení, která jsme pro vás našli: Aqua combat, Jumping fitness, Doggcrapp, Bear routine nebo třeba Kranking