Dobijte energii! Jak na boj s podzimní únavou

Podzimní únava přichází s prvním spadaným listím. Jsme na ni zvyklí a spousta z nás už na ni má svůj recept. Jenže letos je vše jinak. Co dělat, když nám rok 2020 nedovoluje uvolnit se sportem nebo posezením s přáteli? Letos musíme začít doma, u sebe.

Přečtěte si našich 5 jednoduchých rad, jak se vypořádat s podzimní únavou.

1. Nařiďte si budík

Každá minuta strávená venku se počítá. Jakmile vysvitne slunce, oblékněte se a jděte se projít. Slunce zapadá už v 16 hodin, takže pokud si dopoledne přispíte, moc si ze světlého dne neužijete. Bez vitaminu D se neobejdete a vstřebávat ho ze slunce je ta nejpřirozenější (a nejjednodušší) cesta.

Nařiďte si budík a ráno začněte aktivně. Metabolismus nastartujte velkou sklenicí vody a protažením celého těla. Budete překvapeni, kolik energie vám rychlý start do nového dne dodá. 

2. Zásobujte se ovocem 

Zamezte věčnému zírání do lednice, když vás přes den honí mlsná. V kuchyni, v obýváku nebo u křesla na čtení mějte vždy pěkně naaranžovanou mísu s ovocem a vedle ní talířek s nakrájenými kousky. Budete se divit, jak rychle připravená svačinka zmizí.

Všichni členové rodiny budou konzumovat vitaminy kdykoliv, když půjdou okolo. Je to důležité hlavně pro ty, kteří mají problémy s dodržováním pitného režimu. Ovoce totiž obsahuje spoustu vody, a tak ji do svého těla doplníte nenásilnou a chutnou cestou. 

3. Procházejte se a dýchejte

Ačkoliv v létě nás to táhne ven od rána do večera, na podzim se musíme trošku nutit. Spousta lidí je také otrávená z povinnosti nosit roušku, a tak radši zůstává doma.  

Přesně s tímhle ale musíte zabojovat. Vyrazte na procházku každý den a víkendy plánujte klidně dopředu. Pohyb je totiž ideální způsob, jak dodat tělu energii a donutit jej být v pohotovosti. Projděte se venku na čerstvém vzduchu a doma zatím nechte otevřená okna, ať si nálož kyslíku užijete i po návratu. 

Správně prováděný pohyb venku se navíc v mnoha případech vyrovná návštěvě posilovny.

4. Obklopte se barvami 

Veselé léto bývá ve znamení žluté, zelené a zlaté barvy, která nám přirozeně dodává do žil optimismus. Zato podzim se halí do zemitých odstínů, které mohou naši psychiku neblaze ovlivňovat.

Úsměvu naproti můžeme jít třeba tím, že si letní barvy pozveme do bytu v podobě ovoce, bytových doplňků nebo oblečení. Nebojte se pod kabát schovat křiklavě žluté tričko a na stůl natáhnou ubrus hrající všemi barvami. Dokud to nezkusíte, neuvěříte, jak může taková maličkost ovlivňovat vaši náladu, energii a chuť do života. 

5. Podpořte imunitu 

Tento rok nás ohrožuje více nemocí, než jen klasická chřipka. To, že budete aktivně posilovat svou imunitu znamená, že si dopřejete pohyb, otužování, vitaminy a dostatek spánku. Takové nastavení jde ruku v ruce s množstvím energie, kterým budete každý den disponovat.

Vyřaďte z jídelníčku těžká jídla a alkohol, a připravte své tělo na boj s podzimními a zimními nemocemi. Připravenost vám pomůže i psychicky, neboť opadne strach z možné nákazy a vám se celkově uleví.

Čtěte dál:

Lockdown je zkouškou pro naše játra

Máte unavené oči? Pomůže vám oční jóga

Doplňujte vitamin E pro imunitu, lepší vlasy i pleť