Jak co nejlépe snídat, abyste nastartovali svůj den

Proč nevynechat snídani

Po několika hodinách spánku se naše tělo vzbudilo a moc dobře ví, že poslední jídlo - příděl energie - dostalo naposled před nějakými 8-12 hodinami. A i když během noci regenerovalo a procesy se zpomalily, neznamená to, že mu nemusíme dopřát další dávku energie a vitamínů. 

Pokud totiž vynecháme snídani, hladina cukru v krvi brzy klesne pod normální úroveň. Tím pádem poklesne celková energie a dojde k automatickému vyvolání chutě na sladké. Abychom dosáhli rychlého zvýšení hladiny cukru v krvi, často pak saháme po "něčem dobrém" jako jsou různé čokolády, sladké pečivo apod. A to i když jsme po ránu hlad vůbec neměli. Jednoduché cukry obsažené v takovém jídle pak způsobí rychlý vzestup hladiny cukru v krvi, ale tento přebytek musí organismus brzy nějak vyrovnat. Přebytečné cukry si přemění na tuk do zásoby.

Velký vliv má snídaně i na psychiku - tělo díky ní není ve stresu, nebojí se, jestli dostane něco k jídlu, neodlákává naši pozornost ke sladkostem. Díky těm správným sacharidům, které dodáme tělu hned ráno, se budeme celé dopoledne cítit mnohem víc v pohodě a lépe se soustředit.

Kdy je nejlepší snídat

Ideálně během půl hodiny po probuzení. Každý máme své ranní rituály a snídani je vhodné do nich také zahrnout. Rozhodně ji nenechávejte třeba až do práce! Po celou dobu od probuzení totiž vaše tělo bude ve stresu a nastane to, co jsme popisovali výše - budete mít nutkání dát si něco dobrého.

Čtěte také: Vstáváte ráno dříve než ostatní? Využijte toho a zacvičte si úplně v klidu

Co správně snídat

Během snídaně bychom měli přijmout celou čtvrtinu denní dávky energie. A to platí i pro dietní snídani! Do těla bychom díky snídani měli dostat tyto tři základní živiny:

  • bílkoviny - lehce stravitelné najdeme např. v celozrnném pečivu, vločkách, tvarohu, bílém jogurtu
  • cukry - jak jednoduché (např. med, ovoce, kvalitní džus), tak komplexní (celozrnné pečivo, vločky)
  • zdravé tuky - ty najdeme např. v mandlích, ořechách

Základem takové snídaně je celozrnné pečivo nebo vločky z obilnin (pohanka, oves, pšenice, špalda). Ty obsahují porci vlákniny dostatečnou k tomu, abychom celé dopoledne neměli hlad. K tomu obsahují i lehce stravitelné bílkoviny. 

K celozrnnému pečivu se hodí např. tvarohová pomazánka nebo nízkotučný sýr či krůtí šunka a zelenina. Bez obav si dejte třeba i vařené vejce. Nezapomeňte tělu dopřát i trochu cukrů a k "slané" snídani si třeba oslaďte čaj lžičkou medu nebo nalijte džus ředěný s vodou.

K vločkám pak stačí přidat třeba bílý jogurt, pár mandlí a trochu medu, rozinek nebo ovoce a máte chutnou a zdravou snídani, která vás také zasytí.

Obecně platí, že po správné snídani byste neměli mít hlad po další 3 hodiny.

Čtěte také: Jsou typické české snídaně zdravé?

Kolik a co na snídani vypít

Už u snídaně je vhodné vypít jednu až dvě sklenice tekutin (podle počasí, tělesné stavby a metabolismu). Vhodným pitím je voda, voda s citrónem, džus ředěný vodou, případně čaj. Díky přísunu tekutin se naředí krev a tělo může rychleji roznést přijaté živiny, stejně jako "zapnout" trávení na plný výkon.

Cereálie z reklam vynechte

Nenechte se zblbnout reklamou, která všechny sladké moučné polštářky, kuličky a lupínky nazývá jako "cereálie" a snaží se ve vás vzbudit pocit, že taková snídaně je zdravá pro vás nebo dokonce i vaše děti. Raději ušetřete a sáhněte po balancované snídani, která je zdravější volbou.

Čtěte také: Jsou na snídani lepší cereálie nebo vejce?

Článek publikován 22.4.2013, aktualizován 21.5.2019