Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

Snídat nebo nesnídat? Věčné dilema rozseknete jedině sami

V novém roce, kdy se spousta lidí snaží zhubnout, je toto dilema ještě častější než jindy. Je ke zdravému hubnutí nutné snídat? A co je vhodné dávat si k snídani? Nebo snídani můžete vynechat, aniž by se to nějak odrazilo na vašich snahách zhubnout? Názory expertů se různí, a tak spousta lidí neví, co si s prvním denním jídlem vlastně počít. Přitom odpovědět si musíte umět hlavně vy sami.
media

Potřebujete něco na zahřátí? Zkuste čaj - i ten houbový

Zatímco přes léto si řada z nás k pití dává spíš obyčejnou kohoutkovou vodu či minerálky, zima nás svými pošmournými, mrazivými dny svádí spíš k pití teplých nápojů. Hodině z nás si dopřává čaje. Obchody jim většinou věnují celý regál, takže je skutečně z čeho vybírat. Pokud patříte mezi milovníky čajů, vybírejte hlavně ty, které dají něco přínosnému i vašemu tělu.
media

Zdravou ačokču, křížence papriky a okurky, si vypěstujete snadno i doma

V našich končinách tuto jihoamerickou zeleninu moc lidí nezná a nevyužívá, a to je obrovská škoda. Ačokča - znát ji můžete také pod jménem korila nebo paprikookurka - je takovým křížencem mezi paprikou a okurkou. Dá se konzumovat za tepla i za studena, skvěle chutná, a hlavně je velmi zdravá. Její pěstování je přitom velmi snadné a zvládnete to klidně i doma na balkóně.
media

Ovoce sušené mrazem křupe a zachovává si tvar i živiny

Klasické sušení teplem probíhá pomocí jednoduchého principu a mnoho z nás už si doma některé ovoce takto zkusilo usušit. V poslední době ale získává na oblibě nová modernější metoda sušení, takzvaná lyofilizace. Toto sušení mrazem má oproti klasickému sušení mnohé výhody. Jednu z nich cítíme sami - takto sušené ovoce je velmi chutné a neuvěřitelně křupavé.
media

Máme pro vás nápady na zdravé silvestrovské pohoštění

Namazat chlebíčky poctivou vrstvou majonézového salátu je už snad za námi. Dnešní zdravější životní styl si říká o něco jiného, a to i na oslavu Nového roku. Abyste i v novém roce nemuseli litovat, co jste všechno snědli, je lepší si rovnou připravit zdravé pohoštění. Když se do toho pustíte správně, takové pohoštění zaujme nejen skvělou chutí, ale bude dobře i vypadat. Oproti tradičním chlebíčkům tak zabodujete.
media

Silvestr neznamená automaticky přibrat na váze

Chlebíčky, jednohubky, dobré jídlo i pití, kam se jen podíváme, spousty dobrot, kterým se zkrátka nedá odolat. Mnoho lidí se vzdává již před svátky a od Vánoc do Nového roku se odmítá hlídat. Vždyť v lednu se do hubnutí pouští snad každý druhý, tak to uděláme taky - nebo ne? Pokud na své postavě dřete celý rok, je škoda všechno hodit za hlavu kvůli týdnu obžerství. I na Silvestra už můžete být za vítěze.
media

Lískové oříšky jsou zásobárnou tuků, naštěstí těch zdravých

Není snad nikdo, kdo by je neznal. Lískové oříšky jsou chutné a voňavé, odolá jim jen málokdo. V oblibě je mají i cukráři a výrobci čokolád, protože se ke sladkému výborně hodí. Lískové ořechy jsou ale i velmi zdravé a plné živin a měly by být součástí zdravého jídelníčku. Konzumovat je můžete jak v čerstvém, tak sušeném stavu.