Jídlo

Jídlo je základní lidská potřeba, bez něj bychom nebyli. Není ale jídlo jako jídlo a tak je třeba pečlivě zvážit co do sebe dostáváme. Právě k tomu je zde naše rubrika, která vás provede vším, co potřebujte o jídle vědět.

media

Jíst dia zní zdravě, ale není

Rozhodnutí jíst jen zdravé potraviny patří k těm nejlepším, jaké v životě můžete udělat. Zlepší se váš metabolismus, kondice i zdraví. Zhubnete, budete se cítit lehčí a plní energie a odhodlání. Ale má to i svou stinnou stránku, protože všeho moc škodí, a to i toho zdravého
media

Čím se v potravinách nahrazuje cukr? Vše o přírodních sladidlech

Vnímání sladké chuti patří podle vědeckých poznatků k nejpůvodnějším chuťovým zkušenostem člověka. Už kojenec vnímá a pozitivně reaguje na sladkou tekutinu, protože sladké signalizuje energii, výživu pro tělo. V mozku dospělého člověka sladké vyvolává euforii, stimuluje totiž produkci „hormonu štěstí“ serotoninu. Čím se ale v potravinářství nahrazuje cukr?
media

Jak dlouho a jak správně vařit vejce?

Toto dilema zažil každý, kdo se snažil přichystat vejce - jak dlouho se má vařit vejce, aby se správně uvařilo na měkko, na tvrdo nebo na hniličku? A jak to provést, aby při vaření vejce neprasklo?
media

Tři způsoby, jak snadno připravit kuskus

Kuskus je oblíbená potravina, která v posledních letech pronikla do českých kuchyní. Používá se jako příloha, ale i jako součást hlavního jídla. Máme pro vás tři základní způsoby přípravy kuskusu, díky kterým získáte tři různé chutě této výborné potraviny.
media

Tradiční moravská jídla - jsou mezi nimi i ta dietní?

Základní surovinou moravských kuchařek byla mouka, pohanka nebo lámanka. Maso bylo dříve velmi vzácné, na stolech se objevovalo jen zřídka a to většinou, když probíhaly hody nebo když se slavil nějaký svátek. Většina moravských jídel byla buď sladká nebo se mísily luštěniny, uzeniny a zelí. Podívejte se, že i slovácké béleše, lokše nebo šumajsl se připravovaly ze zdravějších surovin.
media

Jak odejít z obchodu jen s těmi potravinami, které opravdu chcete

Základem zdravého jídelníčku jsou kvalitní a zdravé potraviny. To slýcháme velmi často. Jenže jakmile se ocitneme v supermarketu, naše plány a předsevzetí často vezmou za své a vrhneme se na akční zboží a výrobky s pestrými a lákavými obaly. Skočíme zkrátka obchodníkům na lep. Jak odolat a kupovat jen to skutečně kvalitní a nutné? A jak poznat, která potravina je zdravá, když tu samou nabízí třeba i pět výrobců?
media

I zdravé potraviny mohou ohrozit vaše zdraví

V dnešní době nezáleží jen na nás, co jíme. I když se totiž snažíme stravovat, jak nejzdravěji to jde, v mnoha potravinách je ukrytých spoustu neviditelných škodlivin, které negativně ovlivňují naše zdraví. Mohou to být mikročástečky plastu, pesticidy, dusitany a různé jiné rakovinotvorné látky – zkrátka vše, co by v jídle vůbec být nemělo, ale přesto to v něm je.
media

Avokádo jako hubnoucí zázrak?

O tomto exotickém ovoci toho bylo napsáno již mnoho. Zatímco pro nás, Čechy, vypadá pořád dost cizokrajně, v jižních zemích si ho lidé dopřávají velmi často a stává se velkým trendem i na západě. A to nejen pro svou chuť a možnosti využití, ale je to i způsob, jak si zlepšit zdraví a zhubnout.